Aanmelden TaalHeld gesloten

Het is niet meer mogelijk je TaalHeld aan te melden!

Op deze pagina vind je vanaf 5 september de winnaars van de Provinciale TaalHelden 2016. De TaalHelden worden op verschillende momenten tijdens de Week van de Alfabetisering per provincie bekend gemaakt. Zodra de winnaars in een provincie bekend zijn, verschijnen deze op de site.

De TaalHeldenprijs

De TaalHeldenprijs is een bijzondere prijs voor bijzondere mensen. TaalHelden hebben zich in het voorgaande jaar bijzonder verdienstelijk ingezet voor een beter geletterd Nederland. Tijdens de Week van de Alfabetisering worden in elke provincie 3 provinciale TaalHelden bekendgemaakt. Zo krijgen de TaalHelden vanaf dit jaar meer lokale en regionale aandacht. De drie categorieën zijn:

  • Taalcursist: een (oud)-lees en schrijfcursist en/of Taalambassadeur;
  • Taalbegeleider: iemand die lees– en schrijfcursisten begeleidt;
  • Bruggenbouwer: een persoon die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt.
     

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2017 worden uit deze 36 provinciale TaalHelden de 3 landelijke winnaars gekozen.

Criteria voor de TaalHeldenprijs

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden ontwikkelde samen met een groep voormalig laaggeletterden de criteria waar een TaalHeld aan moet voldoen. In de beschrijving van de bijzondere inzet moeten één of meerdere van deze criteria terugkomen.